GAZİANTEP (İGFA) – Ziraî Hizmetler Dairesi Lideri Seda Özel, şube müdürleri ile birlikte sarsıntıdan ağır biçimde etkilenen köylerde incelemelerde bulundu.
Başkan Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma prensibi doğrultusunda Antalya’daki çiftçilerin yanında yer alan Antalya Büyükşehir Belediyesi, Gaziantepli depremzede çiftçileri de yalnız bırakmadı. Ziraî Hizmetler Dairesi Lideri Seda Özel, Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürü Saadet Tuğrul Ay, Doğal Ömür Parkı Şube Müdürü Veteriner Tabip Aygül Arsun ile Ziraî Yapılar ve Sulama Şube Müdürü Naci Şentürk köylerde hayvan sıhhati, veterinerlik hizmetleri, bitkisel üretim ve ziraî sulama alanında yapılabilecek çalışmalar için ön inceleme yaptı.
KÖYLERDE İNCELEME YAPILDI
Başkan Muhittin Böcek’in talimatıyla Gaziantep’te sarsıntıdan ağır ziyan gören 15 köyde inceleme yaptıklarını söyleyen Ziraî Hizmetler Dairesi Lideri Seda Özel bölgede hayvancılığın ağır yapıldığını bunun yanı sıra baklagil ve buğdaygillerin yetiştirildiğini söyledi. Özel, durumu daha makus olan, maddi açıdan külfet yaşayan köyleri tespit ettiklerini belirterek, “Önleyici veterinerlik hizmetiyle ilgili esasen Antalya’da çok güzel bir grubumuz var o takımımızı buraya yönlendirmeyi planlıyoruz. Hayvanların tam meralama vakti, aşılamalarıyla ilgili eksiklikler gördük. İlçe tarım müdürlükleriyle ortaklaşa bu aşılamanın süratlice yapılmasıyla ilgili arkadaşlarımızı görevlendireceğiz. Yem takviyesiyle ilgili çalışma yapacağız ve tekrar yem bitkisi tohumuyla ilgili takviyelerimiz olacak” dedi.
ÖNLEYİCİ VETERİNERLİK HİZMETİ VERİLECEK
Doğal Ömür Parkı Şube Müdürü Veteriner Doktor Aygül Arsun, küçük ve büyükbaş hayvancılık yapılan köylerde ahırların yıkıldığını belirterek, “Veteriner doktorlardan oluşan bir grupla alana geleceğiz. Köylümüze veteriner hekimlik manasında önleyici hizmetler, iç-dış parazit çabasında nasıl takviye olabiliriz bu bahiste yardımcı olacağız. Takım halinde alana geleceğiz. Çok büyük bir afet. Büyük bir yıkım var lakin elimizden gelen bütün takviyesi yapacağız” dedi.
ÇİFTÇİNİN MUHTAÇLIKLARI TESPİT EDİLDİ
Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürü Saadet Tuğrul Ay ise binalardaki yıkımın bilakis mahsul olarak büyük bir ziyan oluşmadığını lakin bundan sonraki kademelerinde kahır yaşanabileceğini öngördüklerini belirtti. Ay, “Bölgedeki çiftçiler silajlık mısır, soğan, sarımsak, fıstık ve pancar üzere eserleri yetiştirdiğini, bunlar için hazırlıklarında zahmet çekebileceklerini söylediler. Biz de bu manada takviyemizi hazırlamak, ön çalışma yapmak için buradayız. Gerekli olan takviyeleri tespit ederek bölgeye en kısa müddette gelip gerekli dayanaklarda bulunacağız” diye konuştu.
TARIMSAL SULAMA PROBLEMLERİ ÇÖZÜLECEK
Tarımsal Yapılar ve Sulama Şube Müdürü Naci Şentürk ise ovadaki köyleri ve kırsal bölümdeki köyleri incelediklerini söz etti. Şentürk, çiftçilerin depolarında bulunan sulama ekipmanlarını sarsıntıda değerli ölçüde kayıp ettiğini belirterek, bu kayıpları bir nebze de olsa giderebilmek ismine gerekli alet, ekipman, boru, materyal takviyesi yapmak üzere çalışmaları yaptıklarını, önümüzdeki hafta bölgedeki çiftçilere materyal yardımı yapmayı planladıklarını açıkladı.